PNRR update – 2.2 miliarde euro pentru companii

mai 14, 2021

Printre reformele si investitiile prevazute si negociate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), o parte consistenta vizeaza si finantarea directa pentru mediul de afaceri.

Asadar, companiile mici si mijlocii (IMM-uri)dar si companiile mari din Romania vor putea beneficia de un buget (propus si inca in negociere) din PNRR de circa 2,2 miliarde euro, atat pentru instrumente financiare, cat si granturi, conform ultimelor informatii publicate pe site-ul mfe.gov.ro.

 • Instrumentele financiare prin intermediul unor institutii financiare precum BEI, FEI si foarte probabil si BERD – 1.35 miliarde euro:
 1. Garantii de portofoliu pentru solvabilitate, actiune climatica si eficienta energetica – circa 550 milioane euro pentru IMM-uri si mid-caps;
 2. Instrument de capital de risc pentru IMM-uri – circa 500 milioane euro pentru IMM-uri si mid-caps;
 3. Fond de Fonduri pentru digitalizare, actiune climatica si alte domenii de interes – circa 300 milioane euro pentru intreprinderi mari;
 • Pe langa instrumentele financiare, vor mai exista diverse scheme de granturi, in cadrul diferitelor componente – alocare totala 835 milioane euro:
 1. Digitalizarea IMM-urilor – fonduri nerambursabile, schema administrata de MIPE – circa 200 milioane euro;
 2. O masura de sprijin pentru listarea la bursa a companiilor romanesti, implementata de MIPE, cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti – circa 35 milioane euro;
 3. Diverse scheme de sprijin pentru stimularea competitivitatii, cu accent pe inovare si crearea de tehnologie digitala, implementata de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii – circa 200 milioane euro;
 4. Diverse scheme de sprijin pentru promovarea de energii regenerabile, implementata de Ministerul Energiei – circa 200 milioane euro (suma este in negociere la acest moment);
 5. Diverse scheme de sprijin pentru investitii semnificative, in special in zona de inovare si noi tehnologii aplicate in zona de productie, implementata de Ministerul Finantelor – circa 200 milioane euro.
 • Pe scurt, despre PNRR:

Uniunea Europeana a decis sa infiinteze un instrument financiar temporar dedicat statelor membre – #NextGenerationEU, in valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027.

Scopul principal al acestuia este sa ofere sprijin statelor membre pentru a face fata provocarilor generate de Criza Covid19 si consecintelor sale economice.

Prin PNRR, Romania are un buget disponibil de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub forma de grant nerambursabil si aproximativ 14,935 miliarde sub forma de imprumuturi.

Programul vizeaza reforme si proiecte de investitii care trebuie puse in aplicare (implementate si platite efectiv) pana in 2026, avand la baza 6 piloni principali:

 • Tranzitia spre o economie verde;
 • Transformarea digitala;
 • Cresterea economica inteligenta, sustenabila si incluziva;
 • Coeziunea sociala si teritoriala;
 • Sanatate si rezilienta institutionala;
 • Copii, tineri, educatie si competente.

Comentariile sunt închise.

inapoi