Investitii in ferme vegetale

Pentru fermele vegetale exista posibilitatea accesarii de fonduri nerambursabile pentru realizarea de investitii in urmatoarele domenii:

Tip investitie Instrument Perioada depunere proiecte
Infiintarea si / sau dezvoltarea fermei vegetale PNDR – sM 4.1 Investitii in Exploatatii Agricole 03.05.2017 – 31.07.2017
Procesarea / vanzarea productiei Dvs PNDR – sM 4.2 Sprijin pentru investitii in procesarea / marketingul produselor agricole

20.05.2016 – 15.12.2016

sesiune noua: TBD

PNDR – Schema de ajutor de stat GBER: Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii, pentru procesarea si marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole 03.05.2017 – 31.10.2017

 

⇒ In continuare prezentam informatii pentru fiecare tip de investitie ce va pot ajuta in conturarea ideii Dvs. de proiect.

⇒ Pentru informatii detaliate referitoare la: analiza eligibilitatii ideii Dvs de proiect, calendarul lansarilor, scrierea cererii de finantare, managementul proiectului, training pentru echipa si multe altele, va rugam sa ne contactati sau sa ne transmiteti formularul de contact.

 

Infiintarea si/ sau dezvoltarea fermei vegetale

 

Instrumentul de finantare: PNDR – sM 4.1 Investitii in Exploatatii Agricole

 Cine poate beneficia:

  • Fermieri;
  • Institutele de cercetare – dezvoltare din domeniul agricol;
  • Cooperative;
  • Grupuri de producatori.

Care este valoarea proiectului:

  • Intre 100.000 euro – 2.000.000 euro cu un procent de finantare nerambursabila ce poate ajunge pana la maxim 90%;

Activitatile / Cheltuielile care se pot finanta:

  • Infiintarea sau modernizarea fermelor vegetale prin achizitia de utilaje/echipamente necesare productiei de legumicultura in spatii protejate (sere), inclusiv producerea de material saditor, ciupercarii, plante oleaginoase si proteice, cereale si cartofi, etc, investitii in capacitati de stocare, conditionare, sortare, ambalare a productiei vegetale;
  • Achizitia de utilaje si instalatii: tractoare, combine de recoltat, semanatoare, pluguri, hedere, combinatoare, instalatii pentru irigat, utilaje pentru imprastierea gunoiului, sistem de ventilatie, sistem de picurare in serele de legume, etc.;
  • Constructia, extinderea, modernizarea si dotarea constructiilor din cadrul fermei, destinate activitatii productive, inclusiv cai de acces in ferma, irigatii in cadrul fermei si racordarea fermei la utilitati;
  • Achizitionarea, inclusiv prin leasing, de masini/utilaje si echipamente noi, mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci si semiremorci specializate: autocisterne, autoizoterme, mijloace de transport animale/pasari/albine;
  • Cheltuieli generate de infiintarea plantatiilor pentru struguri de masa si alte culturi perene (cu conditia ca materialul de plantare sa fie certificat);
  • Investitii in procesarea produselor agricole la nivel de ferma (doar pentru investitii in modernizare). Peste 50% din productia proprie trebuie sa fie procesata pe lant (in exploatatia proprie sau prin membrii OIPA);
  • Investitii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din agricultura: instalatii de producere nutreturi, echipamente de uscare (cereale, plante aromatice etc.), echipamente in fermele de animale (evacuare dejectii, instalatii de hranire etc.), reabilitarea retelelor si bransamentelor in ferme etc. (reducerea consumului de apa si energie electrica si implicit a GES);
  • Investitii pentru producerea si utilizarea energiei electrice din surse regenerabile: biogaz, energia eoliana, hidroenergia, etc.(reducerea utilizarii surselor de energie conventionala si implicit a GES);
  • Amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, precum si alte cheltuieli de marketing, in cadrul unui lant alimentar integrat;
  • Cheltuieli de marketing: infiintarea unui site – pentru promovarea si comercializarea propriilor produse; etichetarea (crearea conceptului care intra pe cheltuiala necorporala);
  • Cheltuieli determinate de conformarea cu standardele comunitare in cazul tinerilor fermieri si investitii determinate de conformare cu noile standarde;
  • Achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci.

 

 Procesarea/ vanzarea productiei Dvs.

 

Instrumentul de finantare: varianta 1 – PNDR – sM 4.2 Sprijin pentru investitii in procesarea / marketingul produselor agricole

Cine poate beneficia:

  • Intreprinderile (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii conform Legii 346/2004, precum si intreprinderi mari);
  • Cooperativele si grupurile de producatori;

Care este valoarea proiectului:

  • Pana la 2.500.000 euro cu un procent de finantare nerambursabila ce poate ajunge pana la maxim 70%;

Activitatile / Cheltuielile care se pot finanta:

  • Infiintarea, extinderea si / sau modernizarea si dotarea unitatilor de procesare, inclusiv investitii privind marketingul produselor (ex. etichetare, ambalare);
  • Constructii destinate protectiei mediului (aferente investitiilor pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera (GES), energie regenerabila, eficienta energetica), infrastructura interna si utilitati, precum si bransamente si racorduri necesare proiectelor;
  • Infiintarea, extinderea si / sau modernizarea de retelele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si capacitati de ambalare;
  • Constructii pentru colectarea materiei prime: centre colectare, receptionare, racire lapte; centre colectare, receptionare, sortare, ambalare oua; centre colectare, receptionare, sortare, ambalare legume; statii colectare, uscare, calibrare, curatire cereale si seminte oleaginoase;
  • Constructii destinate unei etape sau intregului flux tehnologic (colectare – depozitare (materie prima/produse) – sortare-conditionare-procesare-comercializare);
  • Imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru prelucrarea si comercializarea produselor agro-alimentare;
  • Producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile (solara, eoliana, geotermala), a energiei produsa cu ajutorul pompelor de caldura, in cadrul unitatii procesatoare exclusiv pentru consumul propriu;
  • Mijloacele de transport specializate in cadrul fluxului tehnologic: autocisterne, autoizoterme, rulote si autorulote alimentare;
  • Cheltuieli aferente marketing-ului produselor obtinute, pentru: infiintarea unui site – pentru promovarea si comercializarea propriilor produse; etichetarea (crearea conceptului), creare marca inregistrata/brand, in limita a max. 5% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 euro;
  • Organizarea si implementarea sistemelor de management a calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului;
  • Achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului;
  • Achizitionarea de software, identificat ca necesar in documentatia tehnico‐economica a proiectului;
  • Cheltuieli generale ale proiectului (consultanta, proiectare, avize, etc) in limita a maxim 5% pentru investitii in achizitii simple si 10% pentru investitii construtii-montaj;

 

Instrumentul de finantare: varianta 2 – PNDR – Schema de ajutor de stat GBER: Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii, pentru procesarea si marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole

Cine poate beneficia:

  • Microintreprinderi;
  • Intreprinderi mici si mijlocii;
  • Alte intreprinderi;

Care este valoarea proiectului:

  • Pana la 2.500.000 euro, maxim cu un procent de finantare nerambursabila ce poate ajunge pana la maxim:
    • 50% pentru Regiunea Vest (Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara) si judetul Ilfov;
    • 35% pentru Bucuresti;
    • 50% pentru celelalte Regiuni (toate celelalte judetele);

Activitatile / Cheltuielile care se pot finanta:

1. Produse de morarit, amidon si produse din amidon – clasa CAEN 106:

  • Produse de morarit, din care: amestecuri pentru prepararea produselor de brutarie; Fabricarea amestecurilor de faina si faina mixta preparata si a aluaturilor pentru pâine, prajituri, biscuiti sau cozonac, fabricarea produselor din cereale – CAEN 1061;

2. Fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase – clasa CAEN 107:

  • Fabricarea pâinii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie – CAEN 1071;
  • Fabricarea biscuitilor si piscoturilor; fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie – CAEN 1072;
  • Fabricarea macaroanelor, taieteilor, cus‐cus‐ului si altor produse fainoase similare – CAEN 1073;

3. Fabricarea altor produse alimentare – clasa CAEN 108:

  • Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase (de ex. Fabricarea ciocolatei si specialitatilor din ciocolata, a produselor zaharoase precum caramele, nuga, fondante, ciocolata alba, conservarea in zahar a fructelor, nucilor, cojilor de fructe si a altor parti ale plantelor (fructe confiate, halva) – CAEN 1082;
  • Fabricarea condimentelor si ingredientelor: fabricarea mirodeniilor, sosurilor si condimentelor: mustar preparat, faina si pudra de mustar – CAEN 1084;
  • Preparate alimentare omogenizate si alimente dietetice – CAEN 1086:
    • Fabricarea produselor alimentare pentru utilizari nutritionale speciale (Directivele Consiliului, JO L 186, 30.06.1989);
    • lapte praf pentru sugari;
    • lapte si alte alimente pentru copii mici; alimente pentru sugari;
    • alimente cu continut redus de calorii, pentru controlul greutatii;
    • alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale;
    • alimente cu continut redus de sodiu, exclusiv sare si sare fara sodiu; alimente fara gluten; alimente recomandate in efortul muscular intens, in special pentru sportivi;
    • alimente pentru persoane ce sufera de dereglari ale metabolismului carbohidratilor (diabet);
  • Alte produse alimentare n.c.a. – CAEN 1089:
    • fabricarea produselor din oua, a albuminei din oua etc.;
    • fabricarea drojdiei de bere;
    • fabricarea laptelui obtinut in afara laptariilor si a inlocuitorilor de brânza;

4. Fabricarea bauturilor – clasa CAEN 110:

  • Fabricarea Berii: fabricarea bauturilor din malt, cum sunt berea, berea neagra ‐ fabricarea berii cu continut redus de alcool si a berii fara alcool – CAEN 1105, 1106;

5. Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor (caen 1039):

  • fabricarea produselor alimentare conținând în principal fructe sau legume;
  • fabricarea produselor alimentare din fructe si legume;
  • fabricarea preparatelor si pastelor din nuci;
  • fabricarea preparatelor alimentare perisabile din fructe si legume – branza din soia (tofu);